POCTEFA

Perfil de sòls a la Torre del Remei Bolvir (Cerdanya) amb Rosa Maria Poch Els sòls de la Cerdanya i Andorra (Universitat d’Estiu de la Ud’L el 20 de juliol 2022)El projecte SOLPYR pretén oferir informació unificada sobre els sòls de muntanya dels Pirineus així com un catàleg dels principals tipus de sòls i la seva vulnerabilitat, definir una sèrie de bones pràctiques per a la seva protecció i, finalment, crear recursos d'activitats educatives per sensibilitzar la població i el preill d'erosió als usuaris de la muntanya sobre la preservació del sòl, i implicar-los mitjançant accions científiques participatives.

Les conseqüències del canvi climàtic afecten directament la salut del sòl, especialment a les muntanyes.

  • L'augment de les temperatures és responsable d'una reducció de la capa de neu al Pirineu i afavoreix una major exposició del sòl als usos de muntanya.
  • Augmenta la pressió lligada als esports de muntanya i activitats susceptibles d'alterar les funcions del sòl.

De fet, els sòls de muntanya estan generalment poc desenvolupats i molt vulnerables (erosió, compactació i pèrdua de carboni orgànic entre d'altres).

El projecte SOLPYR se centra en la vulnerabilitat dels sòls de muntanya al canvi climàtic i les conseqüències dels usos de la muntanya i permet afrontar el projecte de la Fundació Marcel Chevalier CANVISOL amb millors garanties.

Dins la CTP (Comunitat de Treball dels Pirineus), la Aliança de sòls del Pirineu (ASPir) identifica tres àmbits principals d’actuació pel SOLPYR:

  1. Unificació de la informació sobre sòls
  2. Prevenció de la degradació del sòl
  3. Sensibilitzar la població i els usuaris de la muntanya sobre els problemes del sòl

El projecte proposa utilitzar les rutes de senderisme o itineraris bici, com a lloc d'estudi però també com a vector per implicar els usuaris en la protecció del recurs “sòl”. SOLPYR parteix de la idea que un millor coneixement dels sòls i qüestions associades pot conscienciar els usuaris de la muntanya i les organitzacions gestores per a la protecció i conservació d'aquest recurs vital per als Pirineus.

El grup de treball està format per 9 socis, de manera que totes les àrees del Pirineu estiguin representades.

  •  Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (coordinador) té una àmplia experiència en projectes POCTEFA, com a coordinadors i socis. Aporta coneixements i experiència en la informació del sòl.
  • Universidad Pública de Navarra UPNA (Navarra) té una àmplia experiència en divulgació i educació en la matèria. Ella serà l'encarregada de coordinar l'acció de sensibilització. El Govern de Navarra duu a terme la cartografia i la informació del sòl d'aquesta regió, així com tasques de conservació.
  • FORESPIR (Alta Garona - Occitània) Col·lectiu franco-hispánico-andorrà que actua com a eina de suport, creació i impuls d'intercanvi i col·laboració en el sector forestal dels Pirineus.
  • NEIKER (País Basc) és una entitat pública amb habilitats i coneixements en cartografia, protecció i difusió del sòl. La seva experiència en altres projectes permetrà coordinar l'acció de comunicació.
  • Departamento de desarrollo rural y medio ambiente DRYMA(Navarra) entitat encarregada de l'obtenció i gestió de la informació sobre temes relacionats amb els sòls: descripció de perfils de sòls, elaboració i gestió de mapes de sòls i mapes de classes agrològics i d'idoneïtat per al reg.
  • Université Toulouse III, Laboratoire du GET laboratori multidisciplinari de ciències ambientals amb una àmplia experiència en l'estudi de sòls (degradació, cartografia, etc.) i en la gestió de projectes a escala nacional, Occitània i també internacional.
  • Instituto Pirenaico de Ecología IPE-CSIC (Aragó) té una àmplia experiència en treballs de protecció del sòl i desenvolupa diverses línies de treball en aquest sentit
  • Observatori Pirenaic del canvi climàtic OPCC-CTP (Osca) és un òrgan essencial en la coordinació d'entitats dels Pirineus i compta amb una àmplia experiència en polítiques europees i mediambientals. Va actuar com a impulsor de la creació d'ASPir perquè esdevingués un òrgan de cooperació eficaç en l'àmbit dels sòls i el canvi climàtic al Pirineu.
  • Fundació Marcel Chevalier FMC (Andorra) duem a terme diversos projectes de cartografia de sòls,, estudis de degradació i projectes de sensibilització.
  • Centre d'interpretació dels sols dels Pirineus (CISP)  recopila informació i divulga els sòls de muntanya com un Centre de Suport Territorial de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ancorat als Pirineus.

Aquest projecte (EFA045/01) està cofinançat fins a un 65% (1.795.513,2 €) pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra POCTEFA 2021-2027. L'objectiu del programa és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva assistència se centra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible. El Principat d’Andorra com a país integrant de la zona elegible del Programa, pot participar en el desenvolupament de projectes però, malgrat això, no pot rebre finançament europeu FEDER. És per això que el Govern d’Andorra, a través del Ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, publica aquesta convocatòria amb la voluntat de donar suport a les accions de recerca que entitats andorranes realitzin en el marc d’un projecte Poctefa per afavorir la cooperació transfronterera i incrementar la internacionalització de la recerca del Principat. El Departament d’Ensenyament Superior, Recerca i Innovació Tecnològica és l’òrgan responsable de gestionar la convocatòria i els ajuts. Els ajuts es concedeixen d'acord amb els criteris de publicitat, de concurrència i d'objectivitat. El 21 de juny 2024 la comissió de selecció de l'esmentat ajut ha otorgat a la Fundació un total de 9.566,45€.

Complementen a aquest projecte una llarga llista d’entitats que donen suport i figuren com associats al projecte SOLPYR:

  • Associació Conca de Tremp Montsec (Direcció Científica)
  • Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (Natura)
  • Universitat de Lleida (Escola Tècnica Superior d’Engineering Agrària)
  • Española de la Ciencia del Suelo
  • Andorra Recerca i Innovació (ARi)
  • Associació per a la creació del Parc Natural Regional dels Pirineus Comminges Barousse
  • Ihobe Societat Pública de Gestió Ambiental de Govern Vasco (Àrea d'Acció Climàtica)
  • Associació Francesa per a l'Estudi del Sòl
  • Unió Nacional de Guies de Muntanya Secció Ariège-Pyrénées (ARIGE)
  • Geoparque del Sobrarbe (Patronat del Geoparque)

"El proyecto SOLPYR (EFA045/01) ha sido cofinanciado al 65% por la Unión Europea a través del Programa Interreg VI-A España-Francia-Andorra (POCTEFA 2021-2027). El objetivo del POCTEFA es reforzar la integración económica y social de la zona fronteriza España-Francia-Andorra."