En Joan Estrada, geògraf i climatòleg i col·laborador de la FMC ens ha fet arribar dos articles divulgatius de climatologia relacionats amb el títol d'aquesta noticia. Ambdós documents, força interessants, us els comentem breument i us animem a la seva lectura completa (vegeu adjunts els corresponents enllaços). També podreu consultar molta més informació climatològica al mateix blog d'en Joan Estrada.
El primer "Coneixeu quin és el lloc més plujós de la península Ibèrica? I quin n'és el més sec?" en Joan ens presenta els llocs més plujosos d'Ibèria (vegeu mapa): 1) la Serra do Gerês (>3.000 mm) al S de Galícia; 2) Artikutza (Navarra) i els relleus (700-800 m) de les proximitats de les Ries Baixes (Galícia) amb unes precipitacions mitjanes anuals entorn de 3.000 mm; 3) la Serra de Grazalema (Cadis) amb 2.300 mm; i 4) la Serra de Gata (Càceres). En contraposició l'indret més sec de la península Ibèrica el trobem al Cap de Gata (Almeria) a on la pluja mitjana anual es mou entre els 125 i els 150 mm.
El segon article, que enllaça amb el primer, porta per títol "El màxim andorrà de precipitació i la seva possible localització". L'autor situa el lloc més plujós del Principat d'Andorra a la Coma d'Arcalís (Coma del Forat) per damunt del nucli de El Serrat. La Coma del Forat recull una pluja anual entorn dels 1.200 mm, superior a la que es registra a la capçalera de l'Arieja a prop del Pas de la Casa. Aquest màxim s'explica per l'altitud (major condensació del vapor d'aigua), el mateix òptim pluviomètric altitudinal (situat regionalment a 2.100-2.300 m) i l'influència respecte al conjunt muntanyós de les masses d'aire humit procedents del NW, de l'W i també de les del SW.
Per més informació: