Completem amb aquest comentari la darrera aportació d'en Joan Estrada (Geògraf i climatòleg) amb el seu article "Catalunya, un autèntic mosaic de climes locals. I una consideració andorrana dins l'àmbit climàtic català". Amb 32.000 km² Catalunya és un mosaic de climes ben diferenciats.
Això és a causa de dos aspectes fonamentals; a) la gran diferència altitudinal entre els cims pirinencs (> 3.000 m) i la línia de costa, que és la responsable de les diferències de fins a 20 °C en la temperatura mitjana anual entre els 15-16 °C de la costa i els 0 °C a altituds superiors als 2.600 m; b)una important compartimentació orogràfica del territori amb 7 grans unitats fisiogràfiques (Plana Litoral, Serralada Litoral, Depressió Prelitoral, Serralada Prelitoral, Depressió Central, Prepirineu i Pirineu). A l'interior de les mateixes unitats fisiogràfiques també es troben variacions climàtiques notables com són les derivades d'un clima mediterrani humit al Pirineu Oriental, versus el caràcter més continental de Pirineu Central o més atlàntic del vessant nord pirinenc (Val d'Aran). Pel que respecte al territori andorrà, aquest se situa dins el clima del Pirineu Central-occidental (mediterrani continental).
Adjunt aportem l'enllaç a l'article complet a on l'autor aprofundeix de forma didàctica en l'explicació d'aquest mosaic de climes. També acompanyem la notícia amb un mapa general dels climes de Catalunya i quatres imatges 3D extretes de Google Earth representatives d'algunes de les àrees climàtiques comentades de Catalunya.
Més informació: