Jordi Deu explica a la revista ‘Melanterita’ de la Fundació Chevalier un model basat en el seguiment de fenòmens hidràulics i climatològics que ha adaptat al seguiment de la Covid-19
L’epidèmia del coronavirus, almenys la seva primera onada, finalitzaria a Andorra a mitjans de juny. Aquesta és la hipòtesi llançada per l’enginyer agrònom Jordi Deu de l’empresa Silvagrina que s’ha difós a través de la Fundació Marcel Chevalier. El càlcul s’ha fet adaptant les dades de l’evolució de la pandèmia facilitades des del Govern amb un model creat per a l’ocasió similar als que es fa servir per analitzar fenòmens naturals hidràulics i climatològics.
La conclusió d’aquest treball han estat publicats a ‘Melanterita’, la revista de ciències de la Fundació. Deu és un enginyer agrònom amb més de 30 anys d’experiència en àmbits com l’aigua potable, les xarxes de distribució o també projectes al país. Justament, explica que va contagiar-se amb el coronavirus i, en haver-se d’aïllar, va poder centrar a buscar “pautes matemàtiques i estadístiques del comportament de la malaltia”, ajuntant tota una sèrie de dades per intentar trobar una fórmula que permetés anticipar com evolucionaria la Covid-19.
El model creat funcionava, era, assegura, “relativament bo”, ja que les previsions s’anaven ajustant d’una forma acceptable amb les xifres que, finalment, s’acabaven publicat pel que fa a nous positius, altes, defuncions i casos actius. També el va comparar a les estimacions realitzades amb un model de referència, el SIR-X elaborat per l’Institut Robert Kock de Berlin.
Per exemple, el dia 26 d’abril hi havia fins a 740 positius totals. El model de Deu preveia 738 i l’alemany 728. Pel que fa als recuperats, els oficials eren aquell dia 374, pels 372 previstos per l’enginyer agrònom, que també filava prim en les expectatives: 326 reals per 329 estimats.
Les conclusions del seu model situen que l’evolució de l’epidèmia continuarà sent positiva, amb un increment dels recuperats i una davallada progressiva dels casos actius que arribaria a zero a partir de la primera setmana de juny. De fet, Deu s’atreveix a afirmar que el 15 del mes vinent seria “el final teòric de la primera onada pandèmica” quan, amb tots els pacients recuperats ja només quedarien casos residuals.
L’enginyer considera que les mesures que s’han anat adoptant han estat positives per frenar i capgirar la tendència de l’emergència sanitària. Així, el fet d’iniciar el confinament de la població a la seva llar, hauria reduït la taxa d’infecció en un 70% i el repartiment massiu de mascaretes encara l’hauria fet caure més, fins a un 60% extra.
Font: Altaveu (07/05/2020)