NOTÍCIES

 

Participació de la FMC en el llibre "Iberia, land of glaciers"

Participació de la FMC en el llibre "Iberia land of glaciers" amb el capítol sobre el Pirineu Centre-oriental

La prestigiosa editorial ELSEVIER especialitzada en publicacions científiques acaba de publicar el llibre "Iberia land of glaciers- How The Mountains Were Shaped By Glaciers". El llibre és extens (597 pàgines) i en la seva redacció han participat 35 especialistes d'Espanya, Portugal i Andorra, entre ells Valentí Turu i Josep Ventura de la FMC que han preparat el capítol dedicat a les glaceres del Pirineu Centre-oriental (conques de la Noguera Pallaresa i de la Valira-Segre). El llibre està estructurat en: a) diversos capítols introductoris (cicles glacials quaternaris, cicles glacials a la península Ibèrica, el glacialisme ibèric dins el context mediterrani); b) capítols regionals amb l'actualització del coneixement del glacialisme (passat i present) a les diferents serralades ibèriques (Pirineus, Cantàbrica, Ibèrica, Sistema Central, Sierra Nevada, etc.); i c) síntesi final.

Tots els capítols regionals presenten una mateixa estructuració del text: marc geogràfic, descobriment i distribució de les formes glacials, cronologia de les fases glacials i un estudi detallat d'una zona específica (en el nostre cas la vall d'Unarre a la Pallaresa). Taules, gràfics, fotografies i mapes amb l'extensió de les antigues glaceres completen els continguts de cada capítol.

El Pirineu Centre-oriental va acollir 6 grans col·lectors glacials amb longitud superiors als 20 km, alguns d'ells, durant les fases de màxima extensió del darrer cicle glacial varen confluir configurant 2 grans sistemes glacials complexos i de gran longitud; el de la Pallaresa (> 60 km) i el de la Valira (amb 43 km) amb gruixos entre 400 i 600 m.

La documentació sobre la cronologia glacial és molt dispar; a) la Valira disposa d'una excel·lent cronologia basada en l'estudi sedimentològic de la cubeta de La Massana i dels complexos terminals de la glacera, incloent-hi dipòsits pertanyents a glaciacions antigues i de nombroses datacions absolutes mitjançant tècniques de radiocarboni, OSL i cosmogènics; b) La Noguera Pallaresa compta amb escasses datacions absolutes i s'ha aprofitat aquest estudi per a actualitzar la seva cronologia de fases a partir de la revisió de la informació disponible i de la seva correlació amb dades procedents de la Valira i de la paleo-glacera de la Garona (Val d'Aran) que va estar connectada amb la glacera de la Pallaresa (Plan de Beret i Port de la Bonaigua).

Descarregar article

Descarregar article (imatges)

Figura 1 Mapa Paleoglacera

Per més informació:

https://www.elsevier.com/books/iberia-land-of-glaciers/oliva/978-0-12-821941-6