A partir de les excavacions arqueològiques de la Balma de la Margineda, sabem que els primers pobladors són de fa uns 14.000 anys. La seva cultura estava relacionada amb la del Mas d'Azil, una cova de l'Ariège (vessant Nord dels Pirineus) i que defineix les característiques de l'Azilià. Aquesta cultura s'estenia entre el mar Cantàbric i els Alps, eren caçadors-recol·lectors i utilitzaven uns arpons per la pesca de salmònids molt llargs.
La Margineda és l'únic jaciment d'aquesta cultura al vessant sud dels Pirineus i és considerat com un enclavament temporal durant els períodes de caça. El període d'ocupació coincideix amb la presència d'importants aparells glacials a les capçaleres de les valls andorranes, fet que dificultava el pas entre l'Ariège i Andorra.
No obstant, seguint la traça de les eines que utilitzaven, hem pogut esbrinar el seu orígen. La procedència litològica de les eines es troba al Baridà, entre Martinet i Ansobell, on hi ha abundància de roques volcàniques com les utilitzades pels habitants de la Balma de la Margineda. Això, juntament amb el reconeixement de la paleogeografia de l'època, fa suposar que aquests caçadprs-recol·lectors venien de l'Ariège passant pel peu del Massís del Carlit, seguint el riu Oriège.
Aquesta informació es troba recollida en l'article d'en Michel Martzluff, Valentí Turu, Gerard Remolins i Jean Guilaine, aquest darrer director de les excavacions de la Balma de La Margineda als anys 80. Aquest article ha estat possible gràcies a l'ajut de la Comunitat de Treball dels Pirineus per formar el grup de treball PalMesoPyr.
- Article del diari Bondia: "D'on venien els primers andosins?" (10-01-20)
- Article de l'Altaveu: "Quan les roques parlen" (10-01-20)



