Per tercer any consecutiu ens hem afegit a la celebració del Geolodia, tal com diu a la seva pàgina web oficial, "els Geolodies pretenen apropar a la societat tant la geologia com la professió del geòleg. Consisteixen en una excursió de camp guiada per geòlegs i geòlogues, totalment gratuïta i oberta a tot tipus de públic.
Es realitza en llocs interessants pel seu entorn geològic, i es proporciona una informació rigorosa a nivell divulgatiu. Permet veure aquests llocs amb "ulls geològics", i albirar alguns aspectes de com funciona la Terra sobre la qual vivim i de que els seus recursos naturals depenem totalment. És també una manera de sensibilitzar la població sobre la importància i necessitat de protegir el nostre patrimoni geològic".
L'origen del Geolodia es situa a la província de Terol, l'any 2005. A poc a poc, es van sumar altres províncies a aquesta iniciativa, i en el 2009, van tenir lloc Geolodías en altres 6 províncies. Des de l'any 2011 es realitza un Geolodia per província en el segon cap de setmana de maig, sent una iniciativa recolzada per la SGE, l'Associació Espanyola per a l'Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT) i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). Si vols saber més sobre la història de Geolodia, clica aquí.
La Fundació Marcel Chevalier, en el seu afany de divulgació de les ciències de la terra i del coneixement de la geologia del nostre país, es va afegir a aquesta activitat al 2014, amb la sortida "El llac glacial de La Massana, una història geològica per descobrir", i aquest any 2016, i per tercera vegada, ens vam afegir a aquest engrescador projecte amb una nova sortida pel fons de vall d'Andorra la Vella sota el tema "Dinàmica del fons de vall del riu Valira a Andorra: el llegat d'un passat geològic i geoarqueològic".
La sortida es va realitzar sota un cel ennuvolat, però finalment no va ploure i el dia es va mantenir fins a l'últim moment. En total nou persones amb moltes ganes de preguntar van poder veure al matí les fumaroles d'aigua termal al pont de La Tosca del riu Madriu, des d'Engordany vam poder tenir una vista perfecte del fons de vall i es va poder fer una interpretació del paisatge amb una evolució geomorfològica de la formació de la vall. Ja per Andorra la Vella vam seguir el contacte entre el granit i els calcoesquists que l'envolten, passant pel Rec del Solà es va poder copsar la grandària del con de dejecció de La Comella a la zona de la Nogreda, al Cedre es va explicar com de ràpid són els fenòmens de caigudes de blocs rocosos massius i finalment, a Santa Coloma, vam debatre sobre el possible origen del Roc d'Enclar, una curiosa muntanyeta que s'aixeca al mig de la vall. Va ser una gran sortida per aprendre molt del nostre territori, així que tots vam acabar contents i també secs, ens veiem al Geolodia 17.